Retete

Retete

Carne prepelite

 

Prepelite la frigare sau la gratar

3 sau 6 prepelite+3 sau 6 ficatei

50 gr. unt

piper macinat

6 felii de franzela pentru crutoane

felii de slanina proaspata, nefiarta

frunze de vita de vie

In fiecare prepelita se introduce 1 ficat de pasare si o felie de slanina. Se sareaza si se pipereaza, apoi se infasoara fiecare prepelita intr-o frunza de vita de vie unsa cu unt si peste aceasta cu o felie foarte subtire cu slanina(eventual putin batuta) care sa cuprinda in intregime prepelita.
Se leaga cu ata sau se fixeaza cu scobitori, se introduc in frigare si se frig pe gratar.Dupa ce sunt fripte se scot de pe frigare, se inlatura ata, slanina si frunza iar prepelitele se aseaza pe crutoane de paine prajita in unt sau pe gratar.
In lipsa de slanina si funze de vita de vie, prepelitele pot fi invelite cu hartie de pergament unsa cu unt.

  

 



Prepelite la tava

6 prepelite

foi de vita

6 felii de slanina

1 pahar de vin alb sec sau supa de oase

100 gr. unt

1 lingura de coniac

sare

Pregatirea prepelitelor se face ca mai sus. Prepelitele se aseaza intr-o tava unsa cu unt si se introduc in cuptorul incins. Se frig cam 20-25 de minute.In timpul frigerii se stropesc cu sosul pe care l-au lasat. Cand sunt aproape gata se sting cu vin, cu o lingurita de coniac si cu un pahar de supa de oase.
Cand sunt gata prepelitele se scot din tava se dezvelesc de slanina, iar sosul se lasa sa cada pana raman cam 5-6 linguri (daca este prea mutl sos, acesta nu are gust bun). Se servesc pe un platou, cu garnitura din pilaf de orez.

 


 


Prepelite cu smantana

6 prepelite

100 gr. unt

1 lingura de faina

1 lingura de mustar

cateva boabe de piper

5 galbenusuri de ou de prepelite, sare

200 gr. de smantana

1 lamaie

Prepelitele se taie in doua, se sareaza putin, se pun intr-o cratita cu unt si se inabuse sub capac pana se rumenesc putin. Se adauga faina, piperul boabe, zeama de lamaie, se stinge sosul cu un pahar de supa sau cu apa calduta si se mai fierb 10 minute.Dupa aceea se adauga smantana amestecata cu mustar si cu galbenusurile de ou.

 



Prepelite cu ciuperci si cu smantana

6 prepelite

100 gr. unt

1 lingura de faina

1 lingura de mustar

cateva boabe de piper

5 galbenusuri de ou de prepelite, sare

200 gr. de smantana

1 lamaie

Prepelitele se prepara ca mai sus. La urma se adauga ciupercile, pregatite astfel:ciupercile se taie si se pun la prajit intr-o cratita cu unt in care s-a calit si o ceapa taiata marunt, se inabusa pana scade zeama lasata de ciuperci, dupa care se adauga la prepelite sosul de smantana si se lasa sa mai fiarba 5-6 minute.

 


Prepelite cu mujdei de usturoi

6 prepelite

100 ml ulei sau unt

piper boabe

foi de dafin

1 ceapa mica

Prepelitele se taie jumatati si se prajesc putin pe toate partile. Se adauga 10 boabe de piper negru, 1 foaie mica de dafin, 1 ceapa mica.
Se prepara inabusite in ulei sau unt si cand sunt gata se adauga mujdei de usturoi.Se servesc cu mamaliguta calda.

 


PREPELITE LA GRATAR

 


Ingrediente:

Pentru 6 portii

3 sau 6 prepelite, tot atatea felii de slanina proaspata, 30 g unt, piper pisat, sare, 6 felii de franzela pentru crutoane

Mod de preparare:

• Prepelitele se prepara proaspete;

• Se jumulesc, se parlesc la o flacara, se sterg, se scot intestinele si plamanii care se arunca, oprindu-se numai ficatul care se introduce in prepelita curatata;

• Se sareaza si se pipereaza putin, apoi se inveleste fiecarez prepelita mai intai in frunza de vita unsa cu unt, si apoi peste aceasta cu o felie de slanina taiata foarte subtire si lata (evetual batuta putin), care sa cuprinda in intregime prepelita;

• Se leaga cu ata sau se fixeaza cu scobitori, se infig pe frigare si se frig pe gratar incins sau pe jar de carbuni, rotindu-se in timpul frigerii;

• Dupa ce sunt fripte, se scot de pe frigare, se inlatura apoi ata, slanina si frunza, iar prepelitele se aseaza pe crutoane de paine prajite in unt sau pe gratar;

• In lipsa de slanina si de frunza de vita, prepelitele pot fi invelite cu hartie pergament unsa.

 



• Pilaf de prepelite
Pentru 6 portii: 3 prepelite, 250 g orez, 100 g unt, 1 ceapa, 1 foaie de dafin, cateva boabe de piper. Prepelitele se curata ca in retetele anterioare, se sareaza, se introduc inauntru, se leaga cu ata, se aseaza intr-o cratita cu unt, se acopera si se inabusa pana capata o culoare aurie. Intre timp se misca cratita intorcand si prepelitele. Apoi se scot in alt vas, iar in untul ramas se prajeste ceapa taiata marunt si se adauga orezul ales, spalat si bine scurs de apa. Se stinge orezul (dupa ce sa prajit impreuna cu ceapa 5-6 min.) cu de doua ori si jumatate mai multa apa clocotita decat cantitatea de orez. Se adauga foaia de dafin, boabele de piper, se potriveste de sare si se da in fiert 5-6 minute., dupa care se amesteca si peste orez se aseaza prepelitele (fara ata) taiate in doua sau in patru. Se acopera si se introduc in cuptorul incalzit cu usa deschisa, unde se tin 20-25 min.



• Prepelite cu mazare verde
1 kg prepelite, 600 g mazare boabe verde, 100 g unt, cateva rosii, marar, sare, zahar, 2-3 cepe, 500 g faina, 30 g bulion.
Prepelitele curatate, spalate si bine zvantate se sareaza si se inabusa intr-o cratita cu unt sau cu ulei. Se adauga ceapa taiata marunt si se mai clatesc impreuna pana ce ceapa se va praji putin. Se adauga faina, bulionul, se stinge cu apa calda si se mai lasa sa fiarba pana carnea este gata. Se adauga mazarea (fiarta separat sau din conserva), mararul taiat marunt, rosiile curatate de pielita si taiate in bucati mici, se potriveste din sare si evetual de zahar si se mai lasa la fiert 5-6 min.

 



• Ciulama de prepelita
3 prepelite, 100 g unt, 100 g faina, 1 ceapa, 1 morcov, ½ telina, sare, piper, 50 g unt pentru stropit. Prepelitele se jumulesc, dar fara a se opari. Li se scot intestinele, apoi se spala si se pun la fier impreuna cu legumele, sare si cateva boabe de piper. Se fierb lent 30-40 min; daca sunt mai batrane, se fierb mai mult timp. Dupa ce prepelitele sunt fierte, se scot in alt vas cu apa si putina sare (pentru ca sa nu se usuce carnea la servire), iar zeama de la fiertul lor se prepara ciulamaua, astfel: intr-o cratita se topeste untul, se adauga faina si se clateste, amestecandu-se 5-6 min., dupa care se stinge cu zeama de la fiert strecurata. Se adauga sare si se mai lasa sa fiarba pana ce sosul se va ingrosa. Se serveste cu mamaliguta, cu sos turnat peste prepelite si stropite cu unt pe deasupra.

 

Marinate pentru carnea de prepelita preparata in stil vanatoresc

 

• Marinata (bait) pentru macerarea rapida a carnii de prepelita.
Pentru 2-3 kg de carne de prepelita, componentele pentru macerarea rapida sunt urmatoarele: 2-3 cepe, ½ telina, 1 morcov, cateva boabe de piper, ½ lingurita de piper pisat, 1-2 foi de dafin, cateva boabe de ienibahar, 1 ramura de cimbru, 100ml vin negru sau rosu si sare.Carnea se sareaza, se pune intr-un vas, se adauga toate componentele, se amesteca, se acopera si se lasa la macerat 2-3 ore sau se tine la frigider 2-3 zile. Cand se scoate de la macerat, carnea se scurge bine de zeama ce s-a format. Pentru friptura, carnea se impaneaza cu slanina si cu usturoi. Zeama de la macerat se strecoara si se adauga la mancare cand aceasta este aproape gata. Impreuna se mai fierb 5-6 min.



• Marinata pentru marinata rapida (3-4 ore)
Un pahar de vin rosu, un pahar de vin alb sec, un morcov, o telina mica, 3 cepe, toate taiate rondele subtiri, sare, piper boabe, o frunza mica de dafin, cimbru pisat, ienibahar.Se amesteca toate ingredientele, apoi marinata se toarna peste carne. In timpul marinarii se amesteca din cand in cand, intorcand carnea de cateva ori.
Nota: Cantitatea de ingrediente se va adapta volumului pasarilor supuse marinarii, dar proportia ingredientelor ramane acceasi.



• Marinata pentru pasari
Doua pahare de apa, un pahar de vin, un morcov, o ceapa, o telina mica, o radacina de patrunjel, o frunza mica de dafin, cimbru, sare, usturoi, un paharel de otet.
Zarzavatul taiat rondele se pune la fiert impreuna cu restul ingredientelor intr-un vas acoperit; se lasa sa fiarba 15-20 minute, apoi se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca putin si marinata se toarna peste carne. Vasul cu carne si marinata se acopera bine si se pastreaza la loc racoros avand grija sa se intoarca zilnic carnea. Daca marinata nu acopera pasarea in intregime aceasta se va intoarce zilnic de 3-4 ori.



• Marinata fiarta (bait) pentru carne de prepelita
Componentele sunt urmatoarele: 200 ml apa, 100 ml otet, ½ l vin negru sau rosu, 1 ceapa, 1 telina, 1 radacina de patrunjel (legumele se taie cat mai subtire), 1-2 foi de dafin, 1 ramura de cimbru, cateva boabe de piper si de ienibahar, sare; se mai pot adauga cateva cuisoare, boabe de ienupar si coaja de lamaie.
Totul se pune la fiert intr-un vas acoperit, se fierbe 5-6 minute, dupa care se ia vasul de pe foc si se tine tot acoperit pana se raceste. In cazul in care carnea se pregateste in acceasi zi, marinata se toarna calda peste carne. Daca prepelitele se pregatesc dupa cateva zile, compozitia de marinata mai intai se raceste so apoi se introduce carnea in ea, procedandu-se la fel ca si in reteta precedenta.
 

 

Oul de prepelita

VALOAREA NUTRITIVĂ A OULUI DE PREPELIŢĂ

Valoarea nutritivă a oului de prepeliţă este strâns legată de mai multe variabile ale păsării cum ar fi: condiţiile de creştere, de habitat, greutatea corporală, hrana diferenţiată în funcţie de producţie.

De asemenea volumul albuşului şi gălbenuşului sunt foarte importante pentru calitatea oului.
Există anumite etape în care se depun şi se acumulează componentele nutritive în oul de prepeliţă iar mecanismul hormonal se declanşează prin producerea de hormon foliculo stimulant (FSH), care influenţează direct celulele foliculare din jurul ovocitului.

citeste mai departe...