Retete

Retete

Despre prepelite

 

Cresterea prepelitelor este o activitate cunoscuta inca din secolul al XII-lea in Japonia, cand erau tinute in gospodarii ca pasari de ornament, insa abia dupa a doua jumatate a a secolului al XIX-lea populatia se inmulteste considerabil, pasarile fiind crescute si pentru consum. Pe piata autohtona, desi aceasta indeletnicire este mai noua, s-a format, odata cu aparitia fenomenului de crestere a acestor pasari si o piata de desfacere.
Exista aproximativ 15 rase de prepelite pe tot globul, insa mai cunoscute sunt prepelita japoneza si prepelita faraon, cel mai des intalnite in crescatorii.  
 

1.Prepelita japoneza:

Prepeliţele (Japoneze japanese seattle): este originară din Asia de Est şi este o pasăre migratoare. Japanese Seattle este o prepeliţă crescută pentru producţia de ouă în special dar se pretează foarte bine şi pentru producţia de carne, aceasta putând ajunge cu uşurinţă şi la 260g în viu.
Are un colorit inchis la culoare pe spate si aripi, iar pieptul este mai deschis la culoare. Femela prezintă pe penajul de pe piept câteva picături închise la culoare, acest design făcând-o usor de deosebit de mascul care are capul roşcat închis spre maroniu şi acesta nu prezintă acei stopi de culoare închisă pe piept.

2.Prepelita faraon :Se cresc pentru productia de carne care ajung la o greutatea de 300-500 grame in viu dar fac mai putine oua ca si rasele mai mici.

3.Prepelita californiana cu mot

Prepeliţa Californiană cu moţ este una din cele mai căutate rase de prepeliţe, de către crescătorii de prepeliţe, cu scop ornamental. Aceasta se regăseşte în zonele de la nord şi sud-vestul Statelor Unite şi au fost introduse cu succes în vestul Canadei. Prepeliţa California are tendinţa de a se cocoţa în copaci şi preferă să trăiască la poalele munţilor, în văi, zone mlăştinoase şi umede.

Denumire stiintifica :
Lophortyx californicus cunoscuta si ca Prepelita Valley
In comparatie cu prepelite europeana, aceasta este mai slaba, are adesea o pozitie dreapta a corpului si este foarte plina de viata.
Lungimea totala : 23.5 - 25 cm, din care 9 cm lungimea cozii.
Greutate : 170-200g

Masculul : are o culoare gri-maronie care este in contrast cu modelul de pe cap : fruntea are un colorit galben pai, obrajii,barbia si gatul sunt negre, delimitate in partea din spate de o banda alba. La fel de remarcabile sunt liniile de hasura albe de pe flancuri si modelul de solzi de pe abdomen.
Ornamentul special este motul negru arcuit in fata.

Femela : penajul femelei are un colorit mai putin intens, culoarea neagra din regiunea capului lipseste iar motul femelei este mai mic.

4.Prepelita chineza pitica:

Prepelita albastra Prepelita chineza pitica Coturnix Excalfactoria Chinensis
Prepelitele albastre au spatele rotunjit si sunt ceva mai mici decat potarnichile.
Greutate : masculul 190g iar femela 140g
Masculul: capul negru, cu inele mari, rosii, neacoperite de penedin jurul ochilor, cu ciocul negru iar pata rosie de la baza acestuia impodobita cu doua moturi. Primul este un mot castaniu care arata precum o pensula lata si se afla in zona occipitala, iar al doilea este un smoc de pene negre, tepoase, acestea fiind despartitede o dunga alba de pe frunte.
Femela : nu are culoarea penajului de pe corp albastra precum masculul ci verde, iar aripile sunt de culoarea scortisoarei. Ei ii lipseste motul din zona occoipitala si pata de pe cioc.
O caracteristica anatomica a acestei specii este lipsa ghearelor de pe degetele posterioare.Diferit de alte pasari este si modul in care acestea racaie pamantul. In loc sa racaie alternativ cu ambele picioare, aceasta sapa in pamant foarte puternic doar cu un picior.

5.Prepelita Madagascar este deja destul de rara dar foarte cautata de catre crescatorii de hobby.
7.Prepelite de copac (Bobwhite) sunt mai rare la crescatorii de hobby ( baumwachtel).

8. Prepelita arlechin - denumire latina: coturnix delegorguei

Prepeliţa Arlechin (Coturnix delegorguei) sau Montezuma este o specie de păsări din familia Phasianidae. Se găseşte în Africa.

 

9. Prepeliţele polar: Prepeliţa Polar (Argintie)

Prepeliţele polar: Prepeliţa Polar (Argintie) este originară din Franţa si prezintă un penaj de culoare albă, dar în urma împerecherii pot rezulta şi prepeliţe cu pene de culoare neagră. Este o prepeliţă crescută pentru producţia de ouă în special dar se pretează foarte bine şi pentru producţia de carne, aceasta putând ajunge cu uşurinţă şi la 260g în viu.
Are un colorit alb pe toată suprafaţa corpului, lucru care face grea deosebirea între mascul şi femelă pană aproape de varsta maturităţii, când cloaca este dezvoltată pentru reproducţie.